El Caserón / G///bang architectural concept

first_imgSave this picture!© Jesús GranadaThe pre-existing volume was restored, connectedto a new horizontal structure that would complete the program. The interior clearanceswere varied between rooms to obtain new visuals and an intenseinterior/exterior connection. Architects: G///bang architectural concept Year Completion year of this architecture project Save this picture!© Jesús GranadaHow did they want their house?We imagined itslayout in a single floor. Spain El Caserón / G///bang architectural conceptSave this projectSaveEl Caserón / G///bang architectural concept El Caserón / G///bang architectural concept “COPY” 2008 The existing building was comprised of twoparts. On one hand, a main body in the front area of the lot, 10×12 meters, withload bearing walls and Arabic tile roof (preserved), and on the other hand, asmall attached volume, 3×6 meters, with a flat room (demolished). “COPY” Save this picture!© Jesús GranadaEnergy system.- Energy efficiencymechanisms have been added, such as the use of geothermal energy to power theair conditioning in winter and summer, associated with the floor heating system. The transition between the interior and theexterior should be smooth, absent of material limits. Save this picture!© Jesús GranadaGeometry.- The resulting building does notcorrespond with a recognizable geometry, but instead adapts to the availablespace in the lot, following criteria of subtraction of matter instead ofaddition. Year: ArchDaily Save this picture!© Jesús Granada+ 33 Share In the same way that form and space were notcause and effect, but reciprocal consequences, the architectonic figurationpreceded the expression of the form and was simultaneously generated with itsmodeling, and even in the spatial program. center_img Save this picture!© Jesús GranadaThe project.- It is the remodeling and expansionof an existing single-family house, located in a lot of 1000 square meters, ina residential district of isolated, single-family homes. ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/356389/el-caseron-g-bang-architectural-concept Clipboard CopyHouses•Zaragoza, Spain CopyAbout this officeG///bang architectural conceptOfficeFollowProductsGlassConcrete#TagsProjectsBuilt ProjectsSelected ProjectsResidential ArchitectureHousesZaragozaSpainPublished on April 12, 2013Cite: “El Caserón / G///bang architectural concept” [El Caserón / G///bang architectural concept] 12 Apr 2013. ArchDaily. Accessed 11 Jun 2021. ISSN 0719-8884Read commentsBrowse the CatalogMetal PanelsAurubisCopper Alloy: Nordic RoyalGlassMitrexSolar GreenhouseLouvers / ShuttersTechnowoodSunshade SystemsFiber Cements / CementsRieder GroupFacade Panel – Terrazzo BlackStonesCosentinoSurfaces – Silestone® Basiq SeriesIn architectureSikaBuilding Envelope SystemsWoodLunawoodInterior ThermowoodWindowsswissFineLineSliding Windows – EvenMineral / Organic PaintsKEIMBlack Concrete – Concretal®-BlackSuspension SystemsMetawellAluminum Panels for Ceiling SailsDoorsECLISSESliding Door Opening System – ECLISSE Push&PullStonesMarini MarmiNatural Stone – Nuvolato di GréMore products »Read commentsSave世界上最受欢迎的建筑网站现已推出你的母语版本!想浏览ArchDaily中国吗?是否翻译成中文现有为你所在地区特制的网站?想浏览ArchDaily中国吗?Take me there »✖You’ve started following your first account!Did you know?You’ll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.Go to my stream We were attracted to enhance interpersonalrelationships through contact and visual control from anywhere in the house. Layout / circulation.- The preserved, main volumecontains the daytime area: sink, living room, dining room, kitchen, guestbedroom, bathroom, game room and laundry; the new structure contains the accesshall, garage, gym, covered pool, children’s bedroom and a small apartment forthe couple. The circulation is L-shaped along the interior perimeter, but inthe main volume, it is transformed into a multi-directional, flexible spacethat takes advantage of the mobility of the wood partition walls. The slidingexterior woodwork, large and embedded into the walls, cover the entire facadeallowing a visual and formal connection between the dwelling and the courtyardsand other landscaped spaces, eliminating the materiality from theinterior-exterior transition. Year: Save this picture!© Jesús GranadaFormal / spatial / figurative quality.- Itwas a surprise to discover a revealing concept: “the figurative quality” thatdepended on the technological condition with which the shape was constructed,and it was, at the same time, a generator of form in the terrain at thesubsequent scale. Save this picture!PlanProject gallerySee allShow lessAA Visiting School Ivrea: ‘Factory Futures II Architecture Without Humans’Architecture NewsAD Classics: Swiss Pavilion / Le CorbusierArchitecture Classics Share Material / color.- The preserved volumes are cladin white lime mortar with trowel, and the new concrete buildings are white. Inthe coatings that complete the woodwork planes, coping and guttering, untreatedmarine aluminum was used. The white color reinforces the reciprocal space/formresult. Houses ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/356389/el-caseron-g-bang-architectural-concept Clipboard Projects Structural Engineering:Guillermo ChólizFacilities Engineering:D3i, FoncasaConstruction And Client:PrivateProject Architect:josé javier gallardo ortegaCity:ZaragozaCountry:SpainMore SpecsLess SpecsSave this picture!© Jesús GranadaRecommended ProductsCarpetsB&B ItaliaCarpet – KaleidosWoodSculptformTimber Click-on BattensCarpetsLonghiRug – CloudsWoodTechnowoodPergola SystemsThefamily. – A couple and a seven year old boy plus a dog. Old but with a greatretirement. They christened the house “El Caserón”. They lived renting and theydecided to pawn their savings in buying a lot that included an insultingly tastelesshouse, in my opinion. I decided not to demolish the house, with the family’spermission. We tried to avoid mediocrity looking for the best in the worst. 2008last_img

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *